14 Mayıs 2008 Çarşamba

Doğumdan Bugüne...

Tam 16 günlük olduk bugün...Günler çok çabuk geçiyor Ece Hanımla..Aslında birbirinin aynsı(emzirme,gaz çıkartma, uyutma ve altını alma dörtlüsü arasında:) ) ama çok çabuk...Sanki daha dün gittim doğuma daha dün kucağıma aldım ilk defa..Korkuyorum günler böye çabucak geçecek de doyamadan şöyle kucağımda öpüp koklayamadan büyüyecek diye..Kuzucuğun koynumda olması çok güzel ama bazen de hamileliğimi özlüyorum her an içimde olmasını...Uyurken de uyanıkken de benimle olmasını..Bazen sıkıp sıkıp içime sokasım geliyo anlatılamaz bişey..İnanamıyorum onun benim olduğuna:)

Bu arada bloğa yazı yazmak da zorlaştı epey..Aslında her ayrıntıyı yazmak istiyorum onunla geçirdiğimiz her günü hatırlamak.. Ama vakit sınırlı maalesef..En son doğumda kalmıştık..Sonraki hastane günlerinden de bir iki not düşeyim bari:) Doğumdan sonra iki gece hastanede yattık..Bu iki gece de (çok özür dileyerek yazıyorm) gaz çıkarma çabası ile geçti..Şimdi sezaryen olmamışlara çok ayıp gelebilir ama bu iki gün içinde o kadar çok zikrediliyor ki artık çok normal hale geliyor..Sanki hastanenin bütün hemşielerinin tek derdi sizin gazınızmış gibi odaya girenin ilk sorusu:
Gazınız çıktı mı?
Hayır..
Kalkıp yürüyoruz o zaman Esra hanm..Bol bol yürüyüyüş..
Tamam yürüyoruz..
Çıktı mı gazınız Esra hanım..
Hayır..
Gece yatarken bu ilaçtan iki tane alıyosunuz o zaman..
Tamamdır..
Neyse çıkacağımız gün beklenen olay gerçekleşti de rahatladık bari..Doktor son kontrole geldiğinde sordu gene çıktı mı diye..Ben de şöyle aptalca bi soru sormuş bulundum..Yani bir kere çıktı ama miktarı nedir bunun? Yani ne kadar çıkarmak gerekiyo? (Aklım başımda değilmiş heralde..Malum narkozun etkisi öyle hemen geçmiyo..) Kadıncağız ne diyeceğini şaşırttı tabi..Zamanla rahatlıycaksın bugün de çok fazla katı gıda yeme filan dedi..

Bu arada narkozun etkisi geçer geçmez (kızımla koklaştıktan sonra) yorganı kaldırıp karnıma baktım..Kabusumdaki kadar olmasa da göbek vardı tabi..Yani şöyle diyeyim ki yarısı gitmiş yarısı kalmış idi..Yürüyüşlerden ve malum gaz çıkarma olaylarından sonra üçte biri kalmıştı..Yani hastaneden çıkarken 4 aylık falan hamile gibiydim (gerçi ben 4-5 aylık hamileyken daha karnım çıkmamıştı ama normal hamile şartlarında diyelim)..Bu iki hafta içinde bayağa bir indi..Şu anda çok hafif bir çıkıntı kaldı..Onunda şu meşhuuuuur kırk çıkma muhabbetinden sonra ineceğini ümit ediyorum..Gelelim kilo olayına..Zira en çok merak ettiğim şey doğumdan sonra ilk tartıya çıktığımda göreceğim ilk rakam idi..Malum 45 ile hamile kalıp 60 kilo ile doğuma girdim..İlk tartıya çıktığımda gördüğüm rakam 52 oldu..Bu iki hafta içinde de 2 kilo daha gitti..Amma velakin hala hiçbir kıyafetime giremiyom..Daha doğrusu ilk hastaneden geldiğim gün denemiştim..Bidaha korkudan deneyemedim..Cesaretimi topladığım ilk gün tekrar deneyeceğim:)

Bi de şu emzirme durumları var tabi..İlk gün sütüm gelmedi malesef..Kuzucuğa mama verdiler..Üzüldüm çok midesine giren ilk şey anne sütü olmadı diye..Sonra nasıl bir çaba nasıl bir çaba emzirebilmek için.Allahım dedim ya bu nasıl bir güdüdür..Ne ilginç gelirdi bana heryerde açılan iki göğüs..Ama öyle olmuyor işte artık annesiniz onlar da bebeğinizin besin kaynağı..Neyse ikinci gün geldi sütler de rahatladı bebecik..Tabi hala yara durumları var (Lansinosh krem bi işe yaramadı bende)yani emzirmek çok acı verici şu anda benim için ama o masumcuk dudağını büküp de aç olduğunu anlatmaya çalışınca isterse etinizden et kopsun seve isteye veriyosunuz ağzına göğsünüzü..

Ve 30 Nisan Çarşama günü bebişimizle beraber evimize geldik..Bebişi odasına koyduk beşiğine yatırdık..İşte o dakika insan daha bir farkına varmaya başlıyor olayın..Artık evde minicik ve herşeyiyle size bağlı sizden bir parça var..En değerliniz canınız ciğeriniz..Artık herşey ona endeksli..O uyursa uyuyorsunuz, gülerse gülüyor, o ağlarsa ağlıyor..İlk bir hafta bebiş sürekli bir uyuma halindeydi..Haftası dolmadan alındığı için midir nedir emzirmek için bile zor uyandırıyordum..Altını alırken bile uyuyodu bıdık:)Şimdi şimdi gözünü açmaya başladı ama maşallah çok ağlayan bir çocuk değil şimdilik gaz sorunumuz da yok çok şükür..(Dilimi ısırıyorum) Gerçi onbeş güden sonra başlarmış ama olmamasını diliyorum..

Ve son oarak bebişle ilgili dipçik notlar:

İlk yürek hoplaması: Geçen Pazartesi günüydü..Uyuttum beşiğine yatırdım..Kendim de odama geçtim nete girmek için..(Annemin azarlamaları karşısında artık bebişin yanında bilgisayar ve telefon kullanmyoruz)Bi hırıltı geldi odasından..Hemen geldim yanına kusmuş ve boğazında kalmış heralde kıpkırmızı olmuştu..Hemen kucağıma alıp ters çevirdim..Öksürdü nefes aldı..İşte ömrümden ömür gitti denir ya kesin gitti iki sene benden..Şİmdi gece bile on dakikada bir uyanıp bakıyorum nefes alıyo mu diye göğsünü dinliyorum..

İlk gezmemiz: Geçen haftasonu teyzemize gittik Küçükçekmece'ye..Arabada öyle rahattı ki..Gık demeden gittik geldik..

İlk anneler günümüz: Pazar günü ilk anneler günümüzdü..Kutlayan herkese teşekkürler tekrar..İlk anneler günümün ilk hediyesi kızım Ecem..O hep benle olsun başka hediye istemem..

İlk banyomuz: Pazar gecesi teyzemizde göbeğimiz düştü..Pazartesi günü ilk banyomuzu yaptık..Azcık ağladık mağladık ama rahatladık..

Şimdilik haberler böyle..Uzadı biraz ama anlatılacak çok şey var e hergün de yazılmıyor..
Kalın sağlıcakla..

21 yorum:

Betül dedi ki...

Esracım ben sana gögüs kremiyle ilgili birşeyler yazmak istedim.Yara olduğunu ve kremin iyi gelmediğini yazmışsın.Bir kaç tv programında aynı formülü dinledim ve sanada yazayım dedim.Ve bu formülü bir jinekologdanda duymuştum ben.Eğer bulabilirsen ayva(bu mevsimde bulması zor ama) çekirdeklerini bir çay tabağına koyuyorsun ve üzerine 1-2 damla gül suyu damlatıyorsun.Bu karışımı akşamdan hazırlayp sabaha kadar bekletiyorsun.Bu süreçte ayva çekirde doğal jölesini dışarı veriyor.Bunu krem gibi göğsüne uyguluyorsun.Çok iyi geldiğini söylediler.Bende deneyimsizim bu konuda ama bir kaç kişiden aynı şeyi duydugum için aklımda kaldı ve vardır bir hikmeti dedim:)
Kolaylıklar canım.Bebişede öpücükler.

annesininoglusu dedi ki...

selam Esra göğüs çatlağı için ben de sana eti kaynatıp üzerinde oluşan köpüğü sürmeni tavsiye ediyorum.biraz iğrenç gelebilir ama gerçekten bana iyi geldi.kusma için de bebeği gece yan yatırmanı tavsiye ederim.halini tahmin edebiliyorum Allah kolaylık versin:))

meleklerim ve ben dedi ki...

Merhaba.Yorumunuz için çok teşekkür ederim.Bebeğinizi Allah analı babalı büyütsün.Ben de iki kızımı sezeryanla dünyaya getirdim zorluklarını çok iyi bilirim.Hele ilk doğumdan sonra eşime bir daha çocuk istersen kendin gelip doğur demiştim.Sonra bütün çekilenler unutuluyor tabi.Göğsünüzdeki çatlaklar için bepanten kremi önerebilirim bana çok iyi gelmişti.Kusma içinde bebeği yan yatırmanızda fayda var.Sevgilerimle.
Not:İzninizle sizide linklerime ekledim artık takipçinizim.

Talha ile Eymen'in annesi dedi ki...

betülün tavsiyesini sanırım aysun denemiş istersen ona bir sor. ben hiç bir yöntem bilmiyordum. çok çekmiştim ama bu yöntem sanırım tescilli. inşaallah faydasını görürsün.
gece kusmalarına karşı yan yatırmanı tavsiye ederim. ama sürekli aynı tarafa yatırmamaya özen göster.
rabbim yardım eylesin. ben ilk günler çok paniktim :D

siyap dedi ki...

canım anneliğinin ilk günleri ne de güzel geçiyor (tabi şu kusma hariç) ben de yan yatırıyordum ve sırtına da küçük bir yastık dayıyordum ama her emzirişte diğer tarafa yatırıyordum.gece çok kalktığımdan uyku sersemliğiyle hangi göğüsteydi sıra diye unuttuğum oluyordu yatış şeklinden anlıyordum,ne tarafa yatırdıysam en son o göğsün olduğunu anlıyordum :)) benimde göğsümde çatlak vardı ama bana lansinoh iyi gelmişti,sen bence de betül'ün dediğini bir dene istersen sonuçta doğal birşey.bebişi benim için kokla misss gibi gıdısından,sevgileeer...

gülücüklerim benim dedi ki...

Canım allah analı babalı büyütsün bebeğini, çok tatlı bir bebek maaşallah. Bu ayva çekirdekleri gerçekten harika bir yöntem bir komşumun göğüsleri paramparça olmuştu ne yapsa iyi gelmemişti, bu ayva çekirdekleri bir mucize yarattı ben şahit oldum şahsen. Allah şifalar versin

Kuaybe dedi ki...

Merhaba Mummycim..

Sabah Aysun'u okurken linkini gördüm.. "Aaa" dedim, "doğum yaptı mı acaba?" Sonra bebiş resmini gördüm, atladım geldim :))

Maşaallah doğmuş, hatta on altı günlük olmuş bebişin.. Ben yine geç kalmışım birşeylere :((

Allah analı babalı büyütsün.. Ömrü uzun ve hayırlı olsun inşaallah..

Emzirirken benim çok acı çektiğimi gören hemşire, her emzirmeden sonra gözsümü silip kendi sütümden biraz sürüp bekletmemi tavsiye etmişti bana.. Bir de doğal olduğu için badem yağı.. Bebek emse de problem olmuyor çünkü sonradan..

İnşaallah hemen atlatırsın, o acı berbat çünkü, biliyorum..

Adsız dedi ki...

Mummy'cim, göğüs çatlağı benim -çok şükür- hiç yaşamadığım bir şey.. koruyucu olarak hem her emzirmeden önce ve sonra kendi sütümle sildim göğüs uçlarımı.. ama ayva çekirdeği işe yarayabilir bence de..
çok geçmiş olsun, nasıl korktuğunu tahmin edebiliyorum.. her anne gibi ben de yaşamıştım böyle panikler.. mutlaka yan yatır, arkasına bebek yastığı daya.. yattığı yönü de sık sık değiştir..
bi de -çok alakalı değil ama aklıma geldi- babasının üzerinden çıkardığı bi atletini, gömleğini bi şeyini koy beşiğe.. hem bebek mutlu oluyor, babasının kokusunun tanıyor.. hem de baba:)
ilk anneler gününü de -geç olsa da- kutluyorum, çok anlamlı oldu senin için..
sevgiler...

benimkuzum dedi ki...

esra dilini ısır gerçekten inşallah ece nin gaz sorunu olmadan atlatırsınız , bizde irem de çok çektik gaz yüzünden , ayşe öner in bir kitabı var (hamilelik doğum ve bebek bakım)çok işime yaramıştı tavsiye ederim...

gezicini dedi ki...

hayırlı ugurlu olsun, nice günlere sağlıkla inşallah!
sevgiler
gorki

Esin dedi ki...

Hayırlı olsun..herkes göğüste oluşuan çatlaklar için bir kaç yorum yapmış, ben de kendi çözümü mü sölim:)))
Bol bol emzir, ,lansinoh kremi sür ama kremi temizlemeden emzirmek lazım ve her emzirmeden sonra sütünün kalanını meme başına sür,ben de hakikate çok işe yaradı...Bir de bence ,uyurken yan yatır ki kusarsa yana doğru aksın,ben uzun zaman arkasına yastık koyup yan yatırdım ne zmaan ki yatakta kendi kendine döndü o zaman sırt üstü yattı...kusma hakikaten çok tehlikeli.sizi çok öptük sevgilerimizleeee....

damlasakızlıkurabiyem dedi ki...

maşallah.allah analı babalı sağlıklı sıhhatli büyütmeyi nasip etsin inşallah.meme başı çatlağını ben de yaşadım.krem de kullansam fayda etmedi.benimki artık kanıyordu. acısını da gerçekten çeken bilir.ama yine de yılmadım emzirdim ve hala da emziriyorum kızımı(23 aylık):)Allah yardımcın olsun.ayrıca ne olur dikkat et ve yan yatır.güvenli yatış minderi var.onu dene istersen.çünkü bu işin şakası yok.sevgiler.sağlıcakla kalın...

уαѕємiη dedi ki...

canım ya Allah kolaylık versin göğüs acısı çok kötü oluyor benim deilk kızımda çok çatlıyordu kendi sütümden sürüyordum devamlı sürekli kanardı ve ben o şekidle dişlerimi sıka sıka emzirirdim sonra zamanla düzeldi

erva da gene aynsı olur diye lansinoh aldım emzirmeden önce ucundan temizlenmesine gerek olmuyor işe yarıyormu bilmiyorum ama çok tavsiye ediliyor bi dene istersen canım

ama şükürler olsun hiç kullanmama gerek kalmadı

umarım en kısa zamanda düzelirler

Allah kolaylık versin canım

Ayça dedi ki...

merhaba
iyi olmanıza çok sevindim.
kilo sorunu bende de oldu. doğumdan sonra biraz kilo verdim ama ancak yarısı gitti. ve sonraki 4 ay boyunca hiç ama hiç kilo veremedim. kabus gibiydi dıarı bile bu yüzden çıkmak istemiyordum ve artık kendimi şartlamıştım kesin böyle kalıcam diye. diyet zaten yapamazdım emzidiğim için. 4. aydan sonra ne oldu anlamadım sanki sihirli bir değnek gibi patır patır vermeye başladım kiloları :) hemde birşey yapmadan. yani sende üzülme zamanla gerçekten gidiyormuş bana söylemişlerdi inanamamıştım doğruymuş..
bebekler genelde ilk 2 hafta bazen 20 gün gaz sorunu yaşamıyorlar sonra başlıyor :( hem her çocuk gazlı olacak diye de bir şart yokki sen takılma böyle şeylere..
bir de lütfen 40 ı çıkanan kadar asla yalnız bırakma eceyi. bana da annem çok söylerdi. Ne olursa olsun 40 gün ayrılmayacak ayrı yatmayacaksın diye. Abarttığını düşünürdüm ama gerçekten haklıymış.
Kızını kokayıp seni de öpüyorum

Ayça dedi ki...

unuttum yazmayı,
gögüs çatlağı bende de çok beter olmuştu. Dr. m anne sütü sür demişti. gögsünden biraz süt akıtıp elinle ucuna sürüver ve kuruyana kadar birşey örtme. Sütün içindeki vitaminler iyilşmesini sağlıyormuş. benim öyle iyileşmişti.

huysuz dedi ki...

mummy, lansinoh'a ve ne olursa olsun emzirmeye devam diyorum. zira bebeğin ağız mukozasında o yaraları iyileştirecek bir takım antibiyotikler var (bunu da bana, süt birikmesi olduğunda gittiğim göğüs cerrahı söylemişti). sakın acıyor diye de sağıp vereyim deme. onun dışında yan yatırma konusuna katılıyorum ve maalesef gaz/kolik olayı 20 günden sonra başlıyor, umarım başınıza gelmez. kolay gele...

aybike dedi ki...

Merhabalar;
sizi ilk kez ziyaret ediyorum.bebişinize Rabbim uzun ömürler versin.Gögüs çatlağına gelince bende sadece o kremi kullandım ama hiç fayda etmedi.4 aylık olana kadar da çektim.Betülün dediği şey çok mantıklı geldi.Umarım iyi gelir ben çoook çektim o yüzden anlıyorum.Benim oğluşum 6 aylık olcak ve ben ne çabuk geçti zaman diyorum.Hergünümü doya doya koklayarak,severek geçirdim.Hayatımızın anlamları onlar..
sevgilerr...

aybike dedi ki...

Birde kilo meselesine gelince 64 kiloya hamile kalan ben ki çok kilo almıştım 86 kiloya doğurdum.Dile kolay 22 kilo.17 kilo gitti bile.hiç bişey yapmadan gitt..Birde sen zaten çok az kilo almışsın.
sevgilerr..

Unknown dedi ki...

merhabalar,
blogunuzu bugun kesfettim,bundan sonra duzenli takip edecegim ins. Bebeginiz hayirli olsun. Rabbim saglikli,sihhatli,bereketli,uzun omur nasip etsin. Sizi hep guldursun..
Benim de 4,5 aylik bir kizim var. Gogus catlagi icin herkes bir seyler yazmis aslinda ama ben de 2 cumle eklemek istedim. Bana medela'nin purelan'i cok ii gelmisti. Once anne sutu surup,kurutup onu suruyordum,cok rahat ettim. Her emzirmeden sonra muhakkak surun,bir de banyodan once,ve hic silmeyin. Iclerindeki aktif madde lanolin. Koyunlarin yununden elde ediliyor,iciniz rahat olsun.

mummy dedi ki...

HERKESE GÜZEL YORUMLARI VE TAVSİYELERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM..GERÇEKTEN BÖYLE GÜZEL PAYLAŞIMLAR OLDUKÇA İYİ Kİ AÇMIŞIM BU BLOĞU DİYORUM..GÖNÜL İSTERDİ Kİ TEK TEK CEVAP YAZIP TEŞEKKÜR EDEYİM AMA MALUM BİR AYLIK BEBİŞİ OLAN BİR ANNE İÇİN ZAMAN SINIRLI..O YÜZEN BEN BLOĞUMA SIK SIK GELİP TAVSİYELERİNİ ESİRGEMEYENLERE,İLK KEZ GELİP SAMİMİ YORUMLARIYLA DESTEK OLANLARA, ONALTI GÜNLÜK BEBEĞİMİ YENİ TEBRİK EDENLERE (ŞAKA YAPIYORUM TABİ KUAYBECİM SENİN CANIN SAOLSUN)ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM..HERKESE SEVGİLER..

AYSUN dedi ki...

Betül'ün verdiği tarifi mutlaka dene canım... Ben de çok işe yaramıştı. Ben gülsyuyla yapmıyordum ama o da denenebilir...

Süt mevzusuna gelince... Bol bol kayısı suyu ve komposto içmiştim ben. Şükür ki gerçekten işe yaradı. Tabii ki bol bol su da içersin. Zaten yaz aylarındayız çok su içiyor insan. Bu da bebişe süt olarak geri dönecek...

14 Mayıs 2008 Çarşamba

Doğumdan Bugüne...

Tam 16 günlük olduk bugün...Günler çok çabuk geçiyor Ece Hanımla..Aslında birbirinin aynsı(emzirme,gaz çıkartma, uyutma ve altını alma dörtlüsü arasında:) ) ama çok çabuk...Sanki daha dün gittim doğuma daha dün kucağıma aldım ilk defa..Korkuyorum günler böye çabucak geçecek de doyamadan şöyle kucağımda öpüp koklayamadan büyüyecek diye..Kuzucuğun koynumda olması çok güzel ama bazen de hamileliğimi özlüyorum her an içimde olmasını...Uyurken de uyanıkken de benimle olmasını..Bazen sıkıp sıkıp içime sokasım geliyo anlatılamaz bişey..İnanamıyorum onun benim olduğuna:)

Bu arada bloğa yazı yazmak da zorlaştı epey..Aslında her ayrıntıyı yazmak istiyorum onunla geçirdiğimiz her günü hatırlamak.. Ama vakit sınırlı maalesef..En son doğumda kalmıştık..Sonraki hastane günlerinden de bir iki not düşeyim bari:) Doğumdan sonra iki gece hastanede yattık..Bu iki gece de (çok özür dileyerek yazıyorm) gaz çıkarma çabası ile geçti..Şimdi sezaryen olmamışlara çok ayıp gelebilir ama bu iki gün içinde o kadar çok zikrediliyor ki artık çok normal hale geliyor..Sanki hastanenin bütün hemşielerinin tek derdi sizin gazınızmış gibi odaya girenin ilk sorusu:
Gazınız çıktı mı?
Hayır..
Kalkıp yürüyoruz o zaman Esra hanm..Bol bol yürüyüyüş..
Tamam yürüyoruz..
Çıktı mı gazınız Esra hanım..
Hayır..
Gece yatarken bu ilaçtan iki tane alıyosunuz o zaman..
Tamamdır..
Neyse çıkacağımız gün beklenen olay gerçekleşti de rahatladık bari..Doktor son kontrole geldiğinde sordu gene çıktı mı diye..Ben de şöyle aptalca bi soru sormuş bulundum..Yani bir kere çıktı ama miktarı nedir bunun? Yani ne kadar çıkarmak gerekiyo? (Aklım başımda değilmiş heralde..Malum narkozun etkisi öyle hemen geçmiyo..) Kadıncağız ne diyeceğini şaşırttı tabi..Zamanla rahatlıycaksın bugün de çok fazla katı gıda yeme filan dedi..

Bu arada narkozun etkisi geçer geçmez (kızımla koklaştıktan sonra) yorganı kaldırıp karnıma baktım..Kabusumdaki kadar olmasa da göbek vardı tabi..Yani şöyle diyeyim ki yarısı gitmiş yarısı kalmış idi..Yürüyüşlerden ve malum gaz çıkarma olaylarından sonra üçte biri kalmıştı..Yani hastaneden çıkarken 4 aylık falan hamile gibiydim (gerçi ben 4-5 aylık hamileyken daha karnım çıkmamıştı ama normal hamile şartlarında diyelim)..Bu iki hafta içinde bayağa bir indi..Şu anda çok hafif bir çıkıntı kaldı..Onunda şu meşhuuuuur kırk çıkma muhabbetinden sonra ineceğini ümit ediyorum..Gelelim kilo olayına..Zira en çok merak ettiğim şey doğumdan sonra ilk tartıya çıktığımda göreceğim ilk rakam idi..Malum 45 ile hamile kalıp 60 kilo ile doğuma girdim..İlk tartıya çıktığımda gördüğüm rakam 52 oldu..Bu iki hafta içinde de 2 kilo daha gitti..Amma velakin hala hiçbir kıyafetime giremiyom..Daha doğrusu ilk hastaneden geldiğim gün denemiştim..Bidaha korkudan deneyemedim..Cesaretimi topladığım ilk gün tekrar deneyeceğim:)

Bi de şu emzirme durumları var tabi..İlk gün sütüm gelmedi malesef..Kuzucuğa mama verdiler..Üzüldüm çok midesine giren ilk şey anne sütü olmadı diye..Sonra nasıl bir çaba nasıl bir çaba emzirebilmek için.Allahım dedim ya bu nasıl bir güdüdür..Ne ilginç gelirdi bana heryerde açılan iki göğüs..Ama öyle olmuyor işte artık annesiniz onlar da bebeğinizin besin kaynağı..Neyse ikinci gün geldi sütler de rahatladı bebecik..Tabi hala yara durumları var (Lansinosh krem bi işe yaramadı bende)yani emzirmek çok acı verici şu anda benim için ama o masumcuk dudağını büküp de aç olduğunu anlatmaya çalışınca isterse etinizden et kopsun seve isteye veriyosunuz ağzına göğsünüzü..

Ve 30 Nisan Çarşama günü bebişimizle beraber evimize geldik..Bebişi odasına koyduk beşiğine yatırdık..İşte o dakika insan daha bir farkına varmaya başlıyor olayın..Artık evde minicik ve herşeyiyle size bağlı sizden bir parça var..En değerliniz canınız ciğeriniz..Artık herşey ona endeksli..O uyursa uyuyorsunuz, gülerse gülüyor, o ağlarsa ağlıyor..İlk bir hafta bebiş sürekli bir uyuma halindeydi..Haftası dolmadan alındığı için midir nedir emzirmek için bile zor uyandırıyordum..Altını alırken bile uyuyodu bıdık:)Şimdi şimdi gözünü açmaya başladı ama maşallah çok ağlayan bir çocuk değil şimdilik gaz sorunumuz da yok çok şükür..(Dilimi ısırıyorum) Gerçi onbeş güden sonra başlarmış ama olmamasını diliyorum..

Ve son oarak bebişle ilgili dipçik notlar:

İlk yürek hoplaması: Geçen Pazartesi günüydü..Uyuttum beşiğine yatırdım..Kendim de odama geçtim nete girmek için..(Annemin azarlamaları karşısında artık bebişin yanında bilgisayar ve telefon kullanmyoruz)Bi hırıltı geldi odasından..Hemen geldim yanına kusmuş ve boğazında kalmış heralde kıpkırmızı olmuştu..Hemen kucağıma alıp ters çevirdim..Öksürdü nefes aldı..İşte ömrümden ömür gitti denir ya kesin gitti iki sene benden..Şİmdi gece bile on dakikada bir uyanıp bakıyorum nefes alıyo mu diye göğsünü dinliyorum..

İlk gezmemiz: Geçen haftasonu teyzemize gittik Küçükçekmece'ye..Arabada öyle rahattı ki..Gık demeden gittik geldik..

İlk anneler günümüz: Pazar günü ilk anneler günümüzdü..Kutlayan herkese teşekkürler tekrar..İlk anneler günümün ilk hediyesi kızım Ecem..O hep benle olsun başka hediye istemem..

İlk banyomuz: Pazar gecesi teyzemizde göbeğimiz düştü..Pazartesi günü ilk banyomuzu yaptık..Azcık ağladık mağladık ama rahatladık..

Şimdilik haberler böyle..Uzadı biraz ama anlatılacak çok şey var e hergün de yazılmıyor..
Kalın sağlıcakla..

21 yorum:

Betül dedi ki...

Esracım ben sana gögüs kremiyle ilgili birşeyler yazmak istedim.Yara olduğunu ve kremin iyi gelmediğini yazmışsın.Bir kaç tv programında aynı formülü dinledim ve sanada yazayım dedim.Ve bu formülü bir jinekologdanda duymuştum ben.Eğer bulabilirsen ayva(bu mevsimde bulması zor ama) çekirdeklerini bir çay tabağına koyuyorsun ve üzerine 1-2 damla gül suyu damlatıyorsun.Bu karışımı akşamdan hazırlayp sabaha kadar bekletiyorsun.Bu süreçte ayva çekirde doğal jölesini dışarı veriyor.Bunu krem gibi göğsüne uyguluyorsun.Çok iyi geldiğini söylediler.Bende deneyimsizim bu konuda ama bir kaç kişiden aynı şeyi duydugum için aklımda kaldı ve vardır bir hikmeti dedim:)
Kolaylıklar canım.Bebişede öpücükler.

annesininoglusu dedi ki...

selam Esra göğüs çatlağı için ben de sana eti kaynatıp üzerinde oluşan köpüğü sürmeni tavsiye ediyorum.biraz iğrenç gelebilir ama gerçekten bana iyi geldi.kusma için de bebeği gece yan yatırmanı tavsiye ederim.halini tahmin edebiliyorum Allah kolaylık versin:))

meleklerim ve ben dedi ki...

Merhaba.Yorumunuz için çok teşekkür ederim.Bebeğinizi Allah analı babalı büyütsün.Ben de iki kızımı sezeryanla dünyaya getirdim zorluklarını çok iyi bilirim.Hele ilk doğumdan sonra eşime bir daha çocuk istersen kendin gelip doğur demiştim.Sonra bütün çekilenler unutuluyor tabi.Göğsünüzdeki çatlaklar için bepanten kremi önerebilirim bana çok iyi gelmişti.Kusma içinde bebeği yan yatırmanızda fayda var.Sevgilerimle.
Not:İzninizle sizide linklerime ekledim artık takipçinizim.

Talha ile Eymen'in annesi dedi ki...

betülün tavsiyesini sanırım aysun denemiş istersen ona bir sor. ben hiç bir yöntem bilmiyordum. çok çekmiştim ama bu yöntem sanırım tescilli. inşaallah faydasını görürsün.
gece kusmalarına karşı yan yatırmanı tavsiye ederim. ama sürekli aynı tarafa yatırmamaya özen göster.
rabbim yardım eylesin. ben ilk günler çok paniktim :D

siyap dedi ki...

canım anneliğinin ilk günleri ne de güzel geçiyor (tabi şu kusma hariç) ben de yan yatırıyordum ve sırtına da küçük bir yastık dayıyordum ama her emzirişte diğer tarafa yatırıyordum.gece çok kalktığımdan uyku sersemliğiyle hangi göğüsteydi sıra diye unuttuğum oluyordu yatış şeklinden anlıyordum,ne tarafa yatırdıysam en son o göğsün olduğunu anlıyordum :)) benimde göğsümde çatlak vardı ama bana lansinoh iyi gelmişti,sen bence de betül'ün dediğini bir dene istersen sonuçta doğal birşey.bebişi benim için kokla misss gibi gıdısından,sevgileeer...

gülücüklerim benim dedi ki...

Canım allah analı babalı büyütsün bebeğini, çok tatlı bir bebek maaşallah. Bu ayva çekirdekleri gerçekten harika bir yöntem bir komşumun göğüsleri paramparça olmuştu ne yapsa iyi gelmemişti, bu ayva çekirdekleri bir mucize yarattı ben şahit oldum şahsen. Allah şifalar versin

Kuaybe dedi ki...

Merhaba Mummycim..

Sabah Aysun'u okurken linkini gördüm.. "Aaa" dedim, "doğum yaptı mı acaba?" Sonra bebiş resmini gördüm, atladım geldim :))

Maşaallah doğmuş, hatta on altı günlük olmuş bebişin.. Ben yine geç kalmışım birşeylere :((

Allah analı babalı büyütsün.. Ömrü uzun ve hayırlı olsun inşaallah..

Emzirirken benim çok acı çektiğimi gören hemşire, her emzirmeden sonra gözsümü silip kendi sütümden biraz sürüp bekletmemi tavsiye etmişti bana.. Bir de doğal olduğu için badem yağı.. Bebek emse de problem olmuyor çünkü sonradan..

İnşaallah hemen atlatırsın, o acı berbat çünkü, biliyorum..

Adsız dedi ki...

Mummy'cim, göğüs çatlağı benim -çok şükür- hiç yaşamadığım bir şey.. koruyucu olarak hem her emzirmeden önce ve sonra kendi sütümle sildim göğüs uçlarımı.. ama ayva çekirdeği işe yarayabilir bence de..
çok geçmiş olsun, nasıl korktuğunu tahmin edebiliyorum.. her anne gibi ben de yaşamıştım böyle panikler.. mutlaka yan yatır, arkasına bebek yastığı daya.. yattığı yönü de sık sık değiştir..
bi de -çok alakalı değil ama aklıma geldi- babasının üzerinden çıkardığı bi atletini, gömleğini bi şeyini koy beşiğe.. hem bebek mutlu oluyor, babasının kokusunun tanıyor.. hem de baba:)
ilk anneler gününü de -geç olsa da- kutluyorum, çok anlamlı oldu senin için..
sevgiler...

benimkuzum dedi ki...

esra dilini ısır gerçekten inşallah ece nin gaz sorunu olmadan atlatırsınız , bizde irem de çok çektik gaz yüzünden , ayşe öner in bir kitabı var (hamilelik doğum ve bebek bakım)çok işime yaramıştı tavsiye ederim...

gezicini dedi ki...

hayırlı ugurlu olsun, nice günlere sağlıkla inşallah!
sevgiler
gorki

Esin dedi ki...

Hayırlı olsun..herkes göğüste oluşuan çatlaklar için bir kaç yorum yapmış, ben de kendi çözümü mü sölim:)))
Bol bol emzir, ,lansinoh kremi sür ama kremi temizlemeden emzirmek lazım ve her emzirmeden sonra sütünün kalanını meme başına sür,ben de hakikate çok işe yaradı...Bir de bence ,uyurken yan yatır ki kusarsa yana doğru aksın,ben uzun zaman arkasına yastık koyup yan yatırdım ne zmaan ki yatakta kendi kendine döndü o zaman sırt üstü yattı...kusma hakikaten çok tehlikeli.sizi çok öptük sevgilerimizleeee....

damlasakızlıkurabiyem dedi ki...

maşallah.allah analı babalı sağlıklı sıhhatli büyütmeyi nasip etsin inşallah.meme başı çatlağını ben de yaşadım.krem de kullansam fayda etmedi.benimki artık kanıyordu. acısını da gerçekten çeken bilir.ama yine de yılmadım emzirdim ve hala da emziriyorum kızımı(23 aylık):)Allah yardımcın olsun.ayrıca ne olur dikkat et ve yan yatır.güvenli yatış minderi var.onu dene istersen.çünkü bu işin şakası yok.sevgiler.sağlıcakla kalın...

уαѕємiη dedi ki...

canım ya Allah kolaylık versin göğüs acısı çok kötü oluyor benim deilk kızımda çok çatlıyordu kendi sütümden sürüyordum devamlı sürekli kanardı ve ben o şekidle dişlerimi sıka sıka emzirirdim sonra zamanla düzeldi

erva da gene aynsı olur diye lansinoh aldım emzirmeden önce ucundan temizlenmesine gerek olmuyor işe yarıyormu bilmiyorum ama çok tavsiye ediliyor bi dene istersen canım

ama şükürler olsun hiç kullanmama gerek kalmadı

umarım en kısa zamanda düzelirler

Allah kolaylık versin canım

Ayça dedi ki...

merhaba
iyi olmanıza çok sevindim.
kilo sorunu bende de oldu. doğumdan sonra biraz kilo verdim ama ancak yarısı gitti. ve sonraki 4 ay boyunca hiç ama hiç kilo veremedim. kabus gibiydi dıarı bile bu yüzden çıkmak istemiyordum ve artık kendimi şartlamıştım kesin böyle kalıcam diye. diyet zaten yapamazdım emzidiğim için. 4. aydan sonra ne oldu anlamadım sanki sihirli bir değnek gibi patır patır vermeye başladım kiloları :) hemde birşey yapmadan. yani sende üzülme zamanla gerçekten gidiyormuş bana söylemişlerdi inanamamıştım doğruymuş..
bebekler genelde ilk 2 hafta bazen 20 gün gaz sorunu yaşamıyorlar sonra başlıyor :( hem her çocuk gazlı olacak diye de bir şart yokki sen takılma böyle şeylere..
bir de lütfen 40 ı çıkanan kadar asla yalnız bırakma eceyi. bana da annem çok söylerdi. Ne olursa olsun 40 gün ayrılmayacak ayrı yatmayacaksın diye. Abarttığını düşünürdüm ama gerçekten haklıymış.
Kızını kokayıp seni de öpüyorum

Ayça dedi ki...

unuttum yazmayı,
gögüs çatlağı bende de çok beter olmuştu. Dr. m anne sütü sür demişti. gögsünden biraz süt akıtıp elinle ucuna sürüver ve kuruyana kadar birşey örtme. Sütün içindeki vitaminler iyilşmesini sağlıyormuş. benim öyle iyileşmişti.

huysuz dedi ki...

mummy, lansinoh'a ve ne olursa olsun emzirmeye devam diyorum. zira bebeğin ağız mukozasında o yaraları iyileştirecek bir takım antibiyotikler var (bunu da bana, süt birikmesi olduğunda gittiğim göğüs cerrahı söylemişti). sakın acıyor diye de sağıp vereyim deme. onun dışında yan yatırma konusuna katılıyorum ve maalesef gaz/kolik olayı 20 günden sonra başlıyor, umarım başınıza gelmez. kolay gele...

aybike dedi ki...

Merhabalar;
sizi ilk kez ziyaret ediyorum.bebişinize Rabbim uzun ömürler versin.Gögüs çatlağına gelince bende sadece o kremi kullandım ama hiç fayda etmedi.4 aylık olana kadar da çektim.Betülün dediği şey çok mantıklı geldi.Umarım iyi gelir ben çoook çektim o yüzden anlıyorum.Benim oğluşum 6 aylık olcak ve ben ne çabuk geçti zaman diyorum.Hergünümü doya doya koklayarak,severek geçirdim.Hayatımızın anlamları onlar..
sevgilerr...

aybike dedi ki...

Birde kilo meselesine gelince 64 kiloya hamile kalan ben ki çok kilo almıştım 86 kiloya doğurdum.Dile kolay 22 kilo.17 kilo gitti bile.hiç bişey yapmadan gitt..Birde sen zaten çok az kilo almışsın.
sevgilerr..

Unknown dedi ki...

merhabalar,
blogunuzu bugun kesfettim,bundan sonra duzenli takip edecegim ins. Bebeginiz hayirli olsun. Rabbim saglikli,sihhatli,bereketli,uzun omur nasip etsin. Sizi hep guldursun..
Benim de 4,5 aylik bir kizim var. Gogus catlagi icin herkes bir seyler yazmis aslinda ama ben de 2 cumle eklemek istedim. Bana medela'nin purelan'i cok ii gelmisti. Once anne sutu surup,kurutup onu suruyordum,cok rahat ettim. Her emzirmeden sonra muhakkak surun,bir de banyodan once,ve hic silmeyin. Iclerindeki aktif madde lanolin. Koyunlarin yununden elde ediliyor,iciniz rahat olsun.

mummy dedi ki...

HERKESE GÜZEL YORUMLARI VE TAVSİYELERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM..GERÇEKTEN BÖYLE GÜZEL PAYLAŞIMLAR OLDUKÇA İYİ Kİ AÇMIŞIM BU BLOĞU DİYORUM..GÖNÜL İSTERDİ Kİ TEK TEK CEVAP YAZIP TEŞEKKÜR EDEYİM AMA MALUM BİR AYLIK BEBİŞİ OLAN BİR ANNE İÇİN ZAMAN SINIRLI..O YÜZEN BEN BLOĞUMA SIK SIK GELİP TAVSİYELERİNİ ESİRGEMEYENLERE,İLK KEZ GELİP SAMİMİ YORUMLARIYLA DESTEK OLANLARA, ONALTI GÜNLÜK BEBEĞİMİ YENİ TEBRİK EDENLERE (ŞAKA YAPIYORUM TABİ KUAYBECİM SENİN CANIN SAOLSUN)ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM..HERKESE SEVGİLER..

AYSUN dedi ki...

Betül'ün verdiği tarifi mutlaka dene canım... Ben de çok işe yaramıştı. Ben gülsyuyla yapmıyordum ama o da denenebilir...

Süt mevzusuna gelince... Bol bol kayısı suyu ve komposto içmiştim ben. Şükür ki gerçekten işe yaradı. Tabii ki bol bol su da içersin. Zaten yaz aylarındayız çok su içiyor insan. Bu da bebişe süt olarak geri dönecek...